A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

1962-1969

Orientering på Askøy før 1962

Askøyskogene har alltid vært en velbrukt arena for orienteringsløpere. Helt fra den spede begynnelse når Turn og Idrettsforeningen Viking arrangerte sitt første o-løp i år 1900 gikk turen til Askøy. Det var slett ikke o-løp slik vi kjenner dagens konkurranse. Postene var merket med signalflagg i en tretopp og kart og kompass ble ikke brukt. På hver post stod vakt som viste retningen til neste post. I følge Vikings jubileumsbok var startstedet ved Ask Mølle. Løpet gikk så opp på fjellet Dronningen, derfra til Ravnanger og siste post var gården Sætre og mål ved Ask Mølle. Det gikk lenge før orienteringsposter slik vi kjenner dem ble plassert i Askøyskogene. 35 år etter de speidet etter flagg i tretoppene finner vi neste omtale av o-løp på Askøy. I oktober 1935 arrangerte Bergen Skikrets løp rundt Ingersvatn. Start og mål var ved postbudenes hytte på Skogvik. Løperene roste både løyper og det fine terrenget, leser vi. Hordaland Orienteringskrets (Bergen og Omegn Orienteringskrets ved starten) ble stiftet 26. september 1940 og etter krigsårene ble o-løperene flere og Askøy-turene hyppigere. I 1954 ble kretsmesterskapet arrangert her ute, nærmere bestemt på Haugland. Undertegnede var ivrig tilskuer og både miljø og konkurranse falt i smak. Helgen etter gikk også turen for o-løperene over byfjorden. Denne gangen var Davangerskogene arena og en ung Askøy debutant stilte på startstreken. Kanskje var dette opptakten til orienteringsidretten på Askøy? Ingen lag på Askøy hadde o-gruppe og det ble IL Gular, innflytterklubben i Bergen, han startet for. I 1957 arrangerte Gular o-løp på Haugland og utarbeidet nytt superkart (etter datidens bedømmelse) over Storåsen. Dette kartet ble svært viktig bidrag for instruksjon og trening i nærmiljøet. Mange unge ble etterhvert med på trening med kart og kompass i Askøyskogene og i konkurranser på og utenfor Askøy. Resultatene uteble ikke og flere av disse ble senere svært så sentrale i Askøy O-lag. Vi nevner: Roald Bjørsvik, Hermann Balestrand, Alf Jakobsen og Atle Jakobsen.

1962

I 1962 hadde o-idretten fått så solid plattform på Askøy at det første lokale mesterskapet ble arrangert (se faksimile fra Bergens Tidende). Etter mesterskapet i juni arbeidet særlig Roald Bjørsvik iherdig for å starte et orienteringslag på Askøy, og 15. oktober var målet nådd. Stiftelsesmøtet ble holdt i rådhuset med 23 stykker tilstede. Roald Bjørsvik innledet med å fortelle om den store interessen for o-idretten på Askøy og at det var naturlig at laget ble stiftet. 19 stykker av de fremmøtte stemte for det. Norges Idrettsforbunds lovnorm ble lagt til grunn for lagets lover. Det ble satt frem to forslag til lagets navn: Askøy Orienteringslag og Askøy Orienteringsklubb. Ved votering ble Askøy Orienteringlag vedtatt. Til det første styret ble valgt: Formann : Roald Bjørsvik Nestformann og kasserer : Rolf Ek Styremedlemmer : Hermann Balestrand Ragnhild Bjørkaas Lill H. Nygaard Varamedlemmer : Ingvard Jakobsen Jostein Jakobsen Det valgte styret fikk fullmakt til å foreta øvrige valg etter lagets lover på første styremøte. Formann Roald Bjørsvik takket for tilliten og ønsket alle lykke til. Formann i orienteringskretsen, Jørgen Jørgensen, ønsket laget lykke til og velkommen i kretsen.

1963

Et entusiastisk styre tok straks fatt, og først på programmet stod undervisning i kart og kompass for 7. klasse. Rolf Ek, Roald Bjørsvik m.flere underviste på Follese, Hetlevik, Haugland, Florvåg, Erdal og Kleppe skoler. De sportslige resultatene uteble ikke i lagets første sesong. I Ørnstafetten, landets største orienteringsstafett, løp jentelaget Anne Marte Nygaard, Ragnhild Bjørkaas og Ingrid Martinussen inn til en imponerende 5.plass. I kretsmesterskapet ble det dobbeltseier i jentestafetten og Ragnhild vant den individuelle KM-tittelen.

1964

1964 innledes med at medlemsbladet presenteres. I det første nummeret finner vi hilsen fra Norges Orienteringforbund ved formann Bjarne Bjercke. Han skriver blant annet: «Stadig får vi innmelding fra nye lag. Et av de friskeste skuddene på stammen er Askøy Orienteringslag. Det har gått rykter over fjellet om hvor iherdig laget arbeider med kart og kompass instruksjoner. Alt nå kan dere jo skilte med toppløpere i klassene for jenter, gutter, kvinner junior og menn junior.» Det var slett ikke bare o-løp som ble arrangert. Et av mange tiltak var et lokalt arrangement for Folkelandskampen på ski der hele 250 Askøyværinger avla prøve. Det ble stelt i stand en rekke turer for lagets medlemmer. De fleste var sosiale, men noen var også inntektsbringende. Et eksempel er planteturen til Dyrkolbotn siste helgen i mai hvor det ble plantet 6 000 planter. Den sportslige suksessen fortsatte: Ragnhild Bjørkaas ble nr. 11 i Norgesmesterskapet for kvinner junior. Nytt kretsmesterskap ble det også til Ragnhild. Ingrid, Anne Marte og Atle fikk sølvmedalje i sine klasser. Jan Solli vant dette året sitt første Askøymesterskap med seier i gutteklassen foran Eilif Villanger. Hele 16 stykker deltok i denne klassen.

1965

Sørlandsgaloppen arrangers for første gang og Roald hadde 6 stykker med seg fra o-laget: Terje Haugland, Kjell Juvik, Paul Paulsen, Jan Solli, Monrad Solli og Gunnar Strand. En meget vellykket tur både sosialt og sportslig der Terje var best. Ragnhild Bjørkaas ble nr. 8 i Norgesmesterskapet og var suveren i sin klasse her i kretsen. På årsmøtet i november ble Hermann Balestrand valgt til formann. Lite ante både vi og han at når laget runder 40 år står han på for lagets ve og vel like utrettelig som alltid. En ildsjel som fortjener all mulig ros.

1966

Sesongen innledes med gutte- og jenteskirenn på Haugland med 66 deltagere. I Askstafetten vinner olaget klassen for «andre idretter». På laget løp Anton Fretheim , Hermann Balestrand, Kjell Juvik, Audun Lavik, Kristian Nese og Terje Haugland. Det arbeides godt med rekruttering og i eget nybegynnerløp i kretsen markerer laget sine løpere seg med gode prestasjoner. Jan Strømsnes blir nr. 2 i seniorklassen, Erling Juvik vinner eldste gutteklasse og i den yngste gutteklassen blir det tredobbelt til Askøy ved Helge Solli, Bjørn Pedersen og Bjarte Lohne. Skogplanting var det også dette året. Hele 10 000 planter settes ned på Skråmestø, Ådlandsvik og ved Fjellvatnet.

1967

Stor aktivitet: på et av løpene i kretsen var hele 27 stykker fra o-laget. Av enkeltresultater kan det nevnes at både Ragnhild Bjørkaas og Jan Solli ble kretsmestere. I sluttbetraktningene i årsmeldingen leser vi: «Fremgangen blant de yngre er god og gledelig. Spesielt må vi nevne Egil Martinussen og Jan Solli.»

1968

To store trimtiltak arrangerer o-laget dette året. På Askøytrimmen i mai deltok 375 stykker og på Follesemarken rundt i september var det 247 deltagere. For første gang hadde laget med stafettlag i Norgesmesterskapet for juniorer. Trioen Jan Solli, Anders Bjørkaas og Terje Haugland ble nummer 20 og beste lag fra kretsen. I det individuelle NM løp Ragnhild Bjørkaas inn til en flott 7. plass. Roald Bjørsvik premierer Ragnhild Bjørkaas, AM 1963.

1969

Den store sportslige prestasjonen dette året er Atle Jakobsens Norgesmesterskap. Dette året representerte han Gular, men som Askøy O-lags medlem før og ikke minst etter fortjener hans mesterskap omtale. Det er sjelden vestlendingene går til topps i NM i orientering. Vintertreningen på Kleppe skole hadde stor oppslutning med over 100 deltagere på de tre partiene, og medlemstallet var nå oppe i 114 stykker. Stor vinteraktivitet også ellers. I Askøymesterskapet i langrenn som laget arrangerte deltok 122 stykker. Hele 12 ganger ble prøver for skøyteknappen arrangert og 507 stykker klarte kravene. I sluttbetraktningene leser vi: «Blant de unge fra Ravnanger og sydover er vi i skuddet om vinteren som «merkelaget»: skimerke og skøyteknapp arrangør. Til disse arrangementene kommer det mange men ut i terrenget med kart og kompass er det vanskelig å få dem.»